Герб Болівії

Герб Болівії


Прийнятий в сучасному вигляді - 2004р.

Опис: герб Болівії складається з багатьох елементів і є цілком таридиційним для Південної Америки. У центрі гербу знаходиться овал, в середині якого зображена гора Потосі над якою сходить сонце.
По центрі гори знаходиться вхід у шахту(так, запаси срібла на родовищі Сьєро-ріко-де-Потосі настільки великі, що болівійці винесли це на свій герб😅), в долині гори ж розмістилась біла альпака, сніп пшениці і пальма. Десять зірок на зовнішньому овалі сумволізують провінції країни (9 сьогоднішніх і Антофагаста - втрачена у війні з Чилі ще у 1879 році). Оточують це все Болівійські прапори і Андський кондор, що розмістився зверху. Ну і куди ж без фригійської шапки (ковпака), сокири і мушкетів - символів свободи та боротьби за неї.

Історія: Сьогоднішній герб Болівії є результатом удосконалння герба 1826 року, який був прийнятий за рік після проголошення країною незалежності. А як він виглядав дивіться далі.

Варіації в минулому: В 1825р. Болівія здобула незалежність і затвердила свій перший герб:

Герб Болівії затверджений у 1825р.
Проте вже за рік його замінили на цей:
Герб зразка 1826р. - праобраз сучасного

Ще за 10 років Болівія і Перу об'єднались в конфедерацію (союз держав, що формально зберігають незалежність, але мають спільні органи управління. Для прикладу Річ Посполита - це об'єднання Польщі і Литви). Відповідно з'явився і новий герб:
Герб конфедерації Перу і Болівії - 1936-1939рр.
Протрималось це утворення недовго і все повернулось як було, а у 1888р. була створена передостання, на сьогодні, версія гербу Болівії, зокрема на ній вперше з'явився кондор:
Герб у версії 1888р. - саме він замінений у 2004р. на сучасний.
 
І ще дещо: Андський кондор поширений по всій східній частині південноамериканського континенту.
Кондор андський - Vultur gryphus
Маючи розмах крил понад 3 метри! цей велетень є одним з найбільших літаючих птахів світу, тож не дивно, що він є символом цілого ряду країн пд. америки. Окрім Болівії він зображений на гербі Еквадору, Колумбії і Чилі.

І ще один кондор на завершення))

Немає коментарів:

Дописати коментар